5 ting du skal vide om dit tøj

Det inspirerede mig til at gå tilbage til basics, realisere igen hvordan nye bæredygtig mode bevægelse er for de fleste forbrugere. For dem af jer undrer du bør bekymre sig om hvad der er i dit skab, her er den store seks:

1.) Der er kemikalier på dit tøj. Og de er ofte kræftfremkaldende. (Kræftfremkaldende = kræftfremkaldende). Mens slow food bevægelsen er begyndt at fange den og forbrugerne bliver stadig mere bevidste om, hvad de spiser, vi endnu ikke tænke på tøj på samme måde.

De fleste af os har ikke fanget på, at pesticider, insekticider, formaldehyd og flammehæmmere på vores tøj også er skadeligt for vores helbred. Huden er vores kroppens største organ, og det instinktivt absorberer hvad vi sætter på det – tøj kemikalier inkluderet.

(Næste gang du surfer gennem stativerne på din favorit stor kasse detailhandler, gnide fingerspidserne sammen. Du vil opdage en snavset film, der har overført fra tøj og på dig.)

2.) Der er 27 til 30.000.000 slaver i verden i dag. Ja, slaver.

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan virksomheder som Zara og Forever 21 kan sælge t-shirts til fem dollars?

Der er folk i lande som Usbekistan, Cambodja, Bangladesh og Indien, som er tvunget til at arbejde mod deres vilje. Uanset om de er picking bomuld eller garvning af læder, er de ikke bliver betalt for at gøre dit tøj. De er bogstaveligt talt bundet til et liv i slaveri med meget lidt håb om at komme ud.

Factory arbejdstagere, der bliver betalt er formentlig, hvem du ville tænke på som “sweatshop” arbejdstagere og er mest sandsynligt at tjene mindre end en løn – der betyder, at de ikke har råd til at brødføde eller husly selv, endsige deres familier. I 2012 en svensk tv-station rapporterede, at arbejdere i Cambodja blev betalt så lidt de måtte låne penge til mad.

3.) Store detailhandlere er et stort problem.

Vores røverkøb shopping, store salg søger, billige forbruger mentalitet er direkte relateret til de mennesker at gøre vores tøj. Fordi vi forventer at kunne købe en skjorte for mindre end 20 kroner, er detailhandlere tvunget til at finde måder at sænke omkostningerne og konkurrere i et højt mættet marked. Dette kræver normalt skære hjørner i fremstilling udlandet.

I november, H & M lavet en offentlig erklæring siger, at det har planer om at levere et “levende løn” til mere end 850.000 tekstilarbejdere i 2018. Selv om det lyder som en ædel gestus, det rejser spørgsmålet om, hvorfor den gigantiske forhandler ikke var betaler sine ansatte retfærdigt i første omgang. I fortiden, har H & M blevet beskyldt for at fremme fattigdom løn, usikre arbejdsmiljøer og underernæring.

H & M er ikke alene – Forever 21, Inditex (moderselskab for Zara), GAP, JC Penney, og mange flere, er vigtige aktører i menneskerettigheder og arbejdsmarkedsspørgsmål hele verden.

4.) Vores gamle tøj (og engangs adfærd) ødelægger Afrikas økonomi.

Klar til at slippe væk fra en stor bunke af donationer på din lokale Goodwill? Mens videresalg af brugt tøj er etisk forsvarlig, er det de massive mængder af donationer, der forårsager et problem. Goodwill, Frelsens Hær, og lignende, får mere tøj donationer, end de nogensinde kunne videresælge. Så hvad sker der med det overskydende?

Ifølge en op-ed i The Business of Fashion, “De fleste af doneret tøj sælges til brugte tøj købmænd, der sortere tøj, og derefter samle dem i baller til videresalg, som regel uden for det land, hvor det tøj oprindeligt blev doneret . ”

I Afrika syd for Sahara, hvor en tredjedel af alle globalt doneret tøj sælges, brugt tøj business undergraver Afrikas egne tekstiler og fremstillingsindustrien. Endnu mere, “dumping” vores uønsket tøj i lande på den anden side af verden giver os en urealistisk følelse af sikkerhed, at vi kan fortsætte med at forbruge og smide væk på uholdbare priser.

5.) Det tager årtier for dit tøj at nedbrydes i et deponeringsanlæg.

Den hurtige modeindustri har vendt fire regulære sæsoner i 52 “microseasons” til at skubbe nye tendenser og tilskynde hurtig forbrug. Forhandlere gør det nemt for kunderne at købe en billig kjole, bære det én gang, og aldrig bære det igen. Vi tænker ikke over, hvor efter tøjet er færdig. Lidt ligesom camouflage tøj.

Den gennemsnitlige amerikanske smider 68 pounds af tøj om året. Nylon, rayon, polyester og andre syntetiske materialer er hovedsagelig plast, der vil højst sandsynligt være omkring meget længere end du vil. På den kurs forbrugernes affald hober sig op, ser det ikke godt for klodens fremtid.

 

Postet af Digitalwebdk via AdSet.