Børnepenge fra det offentlige som alle kender

Børnepenge fra det offentlige kan langt de fleste forældre i Danmark modtage, men der er selvfølgelig nogle regler og kriterier, som man skal overholde og være indenfor. Som det første, kan man kun modtage børnepenge, så længe barnet er under 18 år. Derudover skal man være bosat i Danmark og fuldt skattepligtig. Barnet skal også opholde sig i Danmark, hvis det ikke gør det, kan man kontakte Kontant Udbetaling Danmark. Skal man modtage børnepenge, skal man også selv forsørge barnet – det betyder, at man ikke kan modtage pengene, hvis barnet bliver forsørget af det offentlige og heller ikke, hvis barnet er gift.

Har man ikke altid boet i Danmark af forskellige årsager, er der et optjeningsprincip, som skal opfyldes, for at man kan modtage børnepenge. Det siger, at du skal have boet og arbejdet i Danmark i minimum 2 år indenfor de seneste 10 år, for at have optjent muligheden for udbetaling af børne- og ungeydelse og børnetilskud.

Børnepenge, hvis du ikke bor i Danmark

Der gælder nogle særlig regler, hvis man er udstationeret – det afhænger blandt andet af, hvor længe man er afsted og hvem, man arbejder for. Er du udstationeret i et andet EU- eller EØS-land og arbejder for en privat virksomhed kan du kun modtage børnepenge, hvis dit ophold er på maksimum 3 år. Arbejder du derimod for en privat virksomhed, kan du modtage børne- og ungeydelse og børnetilskud i hele din udstationeringsperiode – du må dog ikke arbejde for en privat virksomhed ved siden af dit job i det offentlig i det land. Om det land, du skal udstationeres i, er et EU- eller EØS-land kan du undersøge på SKATs hjemmeside, hvor du kan finde en liste over alle lande, der er med og lande, der ikke er.

For at kunne modtage pengene under din udstationering, skal udstationeringen godkendes. Dette bliver gjort ved International Pension og Social Sikring, hvor du selv søger om det. Flytter du derimod permanent fra Danmark og ikke fortsat arbejder i Danmark, er du ikke længere berettiget til at modtage børnebidrag.

Børnepenge

Når man står som nybagt forældre, er børnepenge ikke det første, der går gennem hovedet. Men det er ingen hemmelighed, at man som gravid enten har eller vil undersøge hvor meget satsen er på, når lille baby melder sin ankomst.

For mange er børnepengene en velsignelse. Ekstra penge på kontoen til tøj og andre udgifter til lille baby. Vi er heldigvis så privilegeret, at vi som forældre, modtager børnepenge hvert kvartal til vores børn. For den fattige studerende, er pengene en stor hjælp til køb af vintertøjet, sommersandaler osv. Mens den højtlønnede ansatte kan nyde godt af de ekstra penge hvert kvartal. Sikke en luksus.

Men…

Hvert kvartal ser man på de sociale medier, folk bruge pengene på indkøb af nye møbler til hjemmet, til forældrenes bil osv. Her er det så jeg tænker ”Skal pengene bruges på børnene eller er det okay, at vi fyrer de ekstra ”lommepenge” på os selv? ”

Kan man som forældre tillade sig, at tilsidesætte barnets behov, hvis behovet for en ny sofa, er større?

Fra barnet er helt lille, er satsen størst. Jo mere barnet vokser, jo lavere er ydelsen. Med større børn kommer der flere udgifter. Lille baby er vokset og nu skal han gå til fodbold og med fodbold følger der udstyr. Lille baby kræver mere i indløb af tøj, for når man kravler rundt højt oppe i træerne i børnehaven, så river man hul på bukserne eller den nye bluse. Det er jo begrænset, hvad lille baby kan ødelægge, når man, som 3 måneder gammel, ligger på legetæppet og pludrer med den stribede bamse, der så fint hænger over hovedet på én.

Alle os med større børn, ved at der kommer flere udgifter, når de bliver større. Fritidsaktiviteterne bliver dyrere og mere krævende.

Og det er jo ikke kun fritidsaktiviteterne, der bliver dyrere. Barnet bliver mere bevidst om tøjet, om mærkerne, om moden, om frisuren. Tøjet bliver dyrere og med satsen for unge mellem 7-14 årige på ca. 2800 kr. hvert kvartal kontra satsen 0-2 årige på ca. 4500 kr., burde den så ikke være omvendt?

 

Postet af mrlarsen via AdSet.