Fakta om overfladebehandling i industrien

Der findes en lang række forskellige overfladebehandlinger der anvendes i industrien. Alle har hver sine forskellige fordele og ulemper og det kan være svært at vurdere lige præcis hvilken belægning, der vil være den bedste til at løse din opgave.
I det følgende vil nogen af de mest almindelige overfladebehandlinger gennemgås med henblik på at kaste lidt lys over de forskellige overfladebehandlingers egenskaber.

Forsølvning

Forsølvning vil du typisk se anvendt med henblik på at forbedre ledeevnen ved elektriske kontakter og komponenter samt til dekorativ overfladebehandling og friktionsnedsættende belægning på f.eks. lejer.  Sølv har mange gode egenskaber. Det kan nævnes at sølv som materiale er utroligt korrosionsbestandigt i næsten alle miljøer, hvilket gør det til et meget populært overfladebehandlings materiale, når det kommer til katodisk korrosionsbeskyttelse. Sølvs egenskaber og anvendelse, gør dog at grundmaterialet man arbejder på, ikke vil blive beskyttet mod kossrisionsangreb i dets sprækker og porer, hvilket betyder at sølv som oftest ikke er et tilstrækkeligt materiale i sig selv når det kommer til korrosionsbeskyttelse. Derfor vil der oftest ligges et lag af kobber eller nikkel under sølvet for at forhindre problemer i porer og sprækker. Sølv anses desuden som værende et sikkert metal, uden sundhedsskadelige effekter ved kontakt.

Fornikling

Fornikling er en meget almen overfladebehandling, da den kan anvendes på de fleste overflader. Blandt andet anvendes fornikling typisk på emner produceret af materialer så som kobber, stål, støvejern og kobberbaserede legeringer. Nikkel har en god korrosionsbeskyttelse og har desuden også den fordel at den har en flor overflade finish, hvilket gør materialet til en dekoration overfladebehandling. Med henblik på at bevare den flotte overflade vil man typisk ligge et tyndt lag krom oven på nikkel laget, da dette vil betyde at glansen på emnet der skal fornikles vil blive bevaret – desuden vil korrotionsbeskyttelsen blive forbedret så du har et endnu stærkere element. Tykkelsen af belægning bliver bestemt i forhold til hvilken påvirkning emnet vil blive udsat for, hvorfor at det er vigtigt at du sætter dig grundigt ind i hvad dit emne skal udsættes for og hvordan det vil blive påvirket under brug, for at du kan få udført den absolut mest effektive overfladebehandling på dit emne. Nikkel samt nogle nikkelforbindelser kan forudsagde allergiske reaktioner hos nogen, hvorfor at man burde overveje en anden form for overfladebehandling, ved man at emnet, der skal behandles vil komme til at komme i direkte kontakt med huden. Der findes dog metoder der minimerer risikoen ved allergi med berøring med nikkel, der findes f.eks. afdækkende forkromning, der kan ligges oven på niklen med henblik på at beskytte huden og minimere risikoen for kontakt eksem.

Nedox

Nedox er endnu en populær overfladebehandlingsmetode. Denne anvendes typisk til behandling af materialer så som stål, kobber, bronze, støbejern og rustfrit stål. Når man anvender Nedox bygges der på en form for kemisk fornikling, hvilket er en proces der afføder en række positive egenskaber for det pågældende emne. Af egenskaber kan det nævnes at et emne belagt med Nedox vil være slidstærkt, have gode slipeegenskaber, lav rivningstendens, høj hårdhed samt en god modstand imod korrosion.  Der findes en række forskellige pålægningsmetoder, der yderligere har forskellige fordele og ulemper og i sidste ende vil give det behandlede element forskellige egenskaber. Hvor nogle giver en hård slidstyrke vil andre give en lav friktion og en tredje metode vil give de bedste slipeegenskaber – hvilken metode der skal anvendes afhænger helt og holdent af hvilken opgave du står med, hvorfor det altid er en god ide at sætte sig grundigt ind i hvad de forskellige overfladebehandlingers egenskaber er.

Har du elementer, der skal overfladebehandles så læs mere om de forskellige overfladebehandlingsmetoder hos Dansk Materiale Teknik og kontakt eventuelt virksomheden for at høre mere omkring hvilken metode, der vil passe bedst til din opgave.

Postet af Line via AdSet.