Gyngehest – Stadig populær hos de mindste

Gyngehesten har i mange år været utroligt populær blandt de mindste. Ja faktisk så populær, at langt størstedelen af de danske hjem, på et eller andet tidspunkt, mens der har været små børn, har haft en gyngehest inden for hjemmets fire vægge.

En gyngehest i klassisk forstand, vil være en legeting udformet således at den ligner en hest, og typsk vil denne være i udført i træ. Siden 90’erne (da skribenten her, desværre ikke kan huske meget længere tilbage) er gyngehestene blevet moderniseret sådan, at de pludselig ligner rigtige heste med pels, øjne hove mm.

Egentlig er det et stykke pudsigt legetøj, sådan en gyngehest. Meget firkantet sat op, er det et par stykker træ, som er formet i buer og et sæde. Selvfølgelig skal der mere til end førnævnte, men alligevel er det imponerende at et så simpelt stykke legetøj kan blive ved med at være så populært, generation efter generation.

Som tidligere nævnt findes gyngeheste i mange forskellige udgaver, former og ikke kun som heste. En gyngehest, som ofte går under et helt andet navn, er Rokkefåret. Kunsthåndværkeren Povl Kjer lavede det første i 1981, til sin niece og siden da, har han oplevet større og større efterspørgsel på dem. Faktisk så stor, at hans Rokkefår bliver forhandlet i mange butikker og webshops i Danmark, men også fra udlandet bliver interessen større og større. Designet er der ikke en finger at sætte på, det samme gør sig gældende for valget af materialer.

Men hvad er forskellen egentlig på en gyngehest af træ i forhold til en lavet med “pels” og rigtigt hoved? Ved første øjekast er forskellene på de to produkter ret stor, da den ene ligner et rigtigt dyr, hvor den anden, i nogle tilfælde, vil se mere enkle og “klodsede” ud. Men lad dig ikke nare af udseendet, da dette ikke altid fortæller den rigtige historie om produktets holdbarhed eller styrke, om man vil. Desværre vil en gyngehest ex udformet som giraf (det kunne være hvilket som helst dyr), blive nusset at se på, i “pelsen” med tiden, og den vil ligeledes blive slidt at se på, sådan helt generelt set. Fordelen ved træ i stedet for en gyngehest som udadtil ligner et dyr mere er, at man nemt kan shine det op. Træet kan tørres af med en våd eller fugtig klud, og hvis træet skulle blive “grimt” at se på, kan man altid oliere det, så den igen bliver god som ny at se på. Har man et Rokkefår er det muligt at give lammeskindet en “tur” med en stiv børste og på denne måde få det til at se godt ud igen.

Faktisk findes det originale Rokkefår stadig, og det kan også stadig gynge, og bliver brugt af næste generation i familien. Dette er også god grund til, at måske vælge det lidt dyrere produkt, frem for det som måske er mest shiny.

Postet af Mibe via AdSet.