Hvad er en arbejdsløshedskasse?

En arbejdsløshedskasse er en organisation, som tilbyder dens medlemmer forsikring mod arbejdsløshed. En arbejdsløshedskasse bliver forkortet med a-kasse, der administrerer offentlige love og regler på området. De fleste arbejdsløshedskasser har tilknyttet en fagforening, men det er bestemt ikke alle. Arbejdsløshedskasser er ifølge den danske lov forpligtet til en række af opgaver, der indbefatter at udbetale dagpenge, hvis du er arbejdsløs, udbetale feriedagpenge, give orlovsydelser til børnepasning, udbetale efterløn, give vejledningssamtaler, indberette til landets jobcentre, styrke indsatsens i at bringe led i job igen. Derved har a-kasser altså en række af opgaver, som de er forpligtet i at udføre, men oftest udfører a-kassen en række af flere opgave frivilligt. Det kan være juridisk hjælp, kurser, uddannelse eller anden rådgivning.

Hvordan finansieres dagpenge?

Dagpengene bliver finansieret af statens og medlemmernes kontingent. A-kasserne har ikke til formål at tjene penge på aktiviteterne. A-kassen er en masse medlemmer, som har sluttet sig sammen for at sikre sig mod arbejdsløshed. Du får dagpenge af din a-kasse, hvis du er ledig. Det kan du få op til 2 år. Du kan få relativt  mange penge, når du er på dagpenge.

A-kasser skal være autoriseret af staten

A-kasserne skal være godkendt af staten, hvis de skal kunne udbetale dagpenge og andre ydelser. Derudover skal a-kassen kunne opfylde en række af andre krav, der er til vedtægter og organisationen. I år 2013 var der 26 godkendte a-kasser. Derfor er der mange forskellige a-kasser at vælge mellem. De fleste vælger dog en a-kasse, der er henvendt til deres fag, uddannelse eller erhverv.

Hvad er forskellen på en arbejdsløshedskasse og en fagforening?

Som tidligere nævnt, er en arbejdsløshedskasse en forsikring mod arbejdsløshed. Derimod er fagforeningen en forening, der eksempelvis forhandler overenskomsterne og derved dine arbejdsvilkår og dine lønforhold. Derved giver fagforeningen altså fagligt hjælp og bistand. Fagforeningen vil eksempelvis hjælpe dig, hvis du er blevet fyret uden gyldig grund. Du finder oftest, at du kan få a-kasse og fagforening samme sted. Mange fagforeninger tilbyder også kurser og uddannelser. De fleste kan koste mange penge, men hvis du er studerende, kan du muligvis finde gratis kurser henvend til studerende. Det kan eksempelvis være kurser i Excel eller lignende.

Arbejdsløshedskasse for studerende

Det kan være en god ide at være medlem af en arbejdsløshedskasse selvom du er studerende. De fleste a-kasser giver et gratis studiemedlemskab. Her tilbyder nogle arbejdsløshedskasser studierelevante kurser eller lignende. Derudover har du ret til dagpenge, når du er færdiguddannet. Derfor kan det være rigtigt klogt blive medlem af en arbejdsløshedskasse. Hvis du er vant til at være på SU, vil du opleve at være på dagpenge som en stor sum penge hver måned. Det er dog omvendt, når du først har været i arbejde i et stykke tid. Her vil du få gevaldigt ned i løn. Man siger, at dagpengene normalt skal kunne dække cirka 75 procent af tabet.

Postet af jakie via AdSet.