Hvad er protein -og hvad er dit behov?

Hvad er protein? hvorfor er det vigtigt for mig? Er proteinpulver sundt? I så fald hvilket proteinpulver er så bedst? Dette er spørgsmål, som du måske vil have svar på og det er nogle af de spørgsmål, vi vil svare på i denne artikel.

Hvad er protein?

Ordet protein er græsk, og betyder “af allerstørste vigtighed”. Du har sikkert hørt, at det er vigtigt med sund og varieret kost. I dette tilfælde er protein en utrolig vigtig ting. Protein er kroppens byggesten. Protein er en kæde af aminosyre, der er bundet sammen. Hver eneste af alle disse kæder har en specifik funktion. Man kan sige at protein er grundstenen for alt, der vokser i vores krop. Uden protein ville vores krop ikke kunne fungere 100 % optimalt. Protein består af 20 aminosyre, 12 af dem kan vi selv danne, mens 8 af dem skal vi have gennem vores kost (essentielle) Protein behov

Du skal minimum indtage 30 gram protein pr. dag. Det anbefales at en voksen indtager 0.7- 0.8 gram protein pr. kg i kropsvægt. Det vi sige, hvis du vejer 100 kg. skal du indtage 70-80 gram protein dagligt. Dette er 70-80 gram ren protein og ikke bare 70-80 gram kød. Der er forskere, der mener at 12-15 af vores daglige energibehov, der bør komme fra protein. Hvis du dyrker tilstrækkelig med motion, anbefales det at du får op til 2 gram protein pr. kg i kropsvægt. Videnskabelige studier har vist, at selvom du indtager mere end 2 gram protein pr. kilo kropsvægt vil det ikke giver nogle bedre effekt. Det chokere dig nok ikke når du høre at mad som kød, fisk, mælkeprodukter og æg indeholder utrolig meget protein. Men du kan faktisk også protein igennem bønner, linser og kikærter.

Hvorfor er protein vigtigt?

Som sagt overstående er protein en utrolig vigtig del af vores krop. Protein bruges til opbygge vores celler. Protein er fundamentet i hele vores krop. Alt i vores krop består af protein knogler, negle, hud muskler ja rent faktisk stort set alt. Hvis du ikke indtager protein nok, kan det være usundt. Ifølge WHO som er en Verdenssundhedsorganisationen, så er der en sammenhæng mellem proteinmangelsygdomme og 49 % af de 10,4 millioner dødsfald blandt børn under 5 år. Protein udgør utrolig meget af vores krop, hvis du dræne en menneskekrop for vand, så ville det tilbageværende være protein.

Er proteinpulver sundt?

For at sige det så er proteinpulver ikke nogen mirakelkur, hvis din kost ikke er i orden så vil proteinpulver heller ikke have nogen effekt. Der er mange forskninger, der har vist at proteinpulver kan øge din muskelmasse og præstationsevne. Det vigtigste når du skal indtage proteinpulver, er at du aldrig under nogen omstændigheder må anvende proteinpulver istedet for rigtige fødevare. Det er ligemeget hvor god kvaliteten af dit proteinpulver er.

Læs meget mere om kost og træning her

Postet af jjdenmark via AdSet.