Ny lovforslag om kviklån er på vej

Et nyt lovforslag er på vej fra den danske regering. Lovforslaget går ud på, at der skal indføres en betænkningstid på 48 timer på kviklån. Det vil sige, at du ikke kan optage et kviklån indenfor 48 timer. Det skal kun gælde kviklån, der pr. definition er lån, som er 3 måneder eller kortere. Denne definition fremgår af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Baggrunden for at indføre en 48-timers betænkningstid er, at det oftest er en impulsiv handling at optage et kviklån. Ved at indføre en betænkningstid på 48 timer, vil det fjerne det impulsive og spontane. De fleste optager nemlig et kviklån i sammenhæng med shopping eller lignende. Dette forbindes oftest med en impulsiv handling og derved impulsivt optagelse af et lån. Derfor vil virkningen af en 48-timers betænkningstid kun have sin effekt, hvis denne hypotese er korrekt.

Konsekvenser af den nye lovgivning

Denne nye lovgivning kan eventuelt medføre at give billige lån(relativ billige), fordi at kviklånet kan forsvinde pr. definition. Det vil sige, at kviklånene i virkeligheden får en længere løbetid, som resulterer i en lavere ÅOP – årlige omkostninger i procent. Det kan også betyde, at kviklånet bliver ved med at eksisterer, men færre optager lånet. Forhåbentligt fortryder de mennesker kviklånet, som ikke ville have været i stand til at kunne betale lånet tilbage til tiden. Det kan faktisk også have en modsat virkning: at flere optager et kviklån. Tanken er, at kviklånet nu er reguleret og forbrugeren nu i højere grad er beskyttet. Det ved forbrugeren, som nu føler sig mere tryg ved at ansøge om et kviklån. Forbrugeren kan jo altid fortryde indenfor 48 timer, hvis lovforslaget bliver gennemført. Loven kan faktisk resultere i at give kviklånet et bedre brand. Det lyder usandsynligt, men det kan faktisk ende ud i, at kviklånet bliver styrket af lovforslaget.

Et andet forslag: Indføre et ÅOP-loft

Problemet med lovforslaget er, at det kun indbefatter problemerne, der er med hensyn til kviklån. Det vil sige, at lovforslaget ikke vil løse de problemer med de lån online, der pr. definition ikke er kviklån. Derudover er dette lovforslag konkurrenceforvridende, fordi kviklånet mister sin kerneydelse, der er at give et hurtigt-optageligt lån. Derfor kan et ÅOP-loft indføres, fordi det gælder hele branchen og alle lån. Derfor er det ikke konkurrenceforvridende i forhold til lånene i mellem. Derudover vil det måske løse og hvert fald begrænse konsekvenserne, der kan være ved ikke at betale sit lån tilbage til tiden, også på andre lån end kviklån. Det kan hjælpe gældsramte med hurtigere at komme af med deres gæld og få en mindre fremtidig gæld. Et ÅOP-loft kunne for eksempel ligge fra 40-100 procent. Hvis et lån skal have så høj en ÅOP, kan det overhovedet ikke retfærdiggøres at låne pengene ud. Derfor kan en lovgivning om et ÅOP-loft legitimeres.

Postet af jakie via AdSet.