Udklædning hitter hos danskerne

Som overskriften siger det, er vi i Danmark blevet mere og mere glade for udklædning gennem de seneste år. Tidligere var udklædning og kostumer især noget for de yngre, og primært til fastelavn og sidste skoledag. Men det sjove ved kostumer og udklædning har også i den grad fået taget på den voksne generation, og i dag er det nærmest som om mange bare leder efter en passende ”undskyldning” eller anledning til at trække i sjove og kreative kostumer.

Danskerne klæder sig gerne ud i sjove, kreative eller uhyggelige kostumer. Og mulighederne er heldigvis mange, for både små og store.

Fastelavn og sidste skoledag har længe været oplagte lejligheder til udklædning. Men efterhånden holdes der også rigtigt mange såkaldte temafester, både i form af større arrangementer og events men også som f.eks firmafester, klassefester og lignende. Eksempler herpå er de elskede 80 er og 90 er fester. De danske karnevaller i henholdsvis Aalborg og København nyder også enorm folkelig opbakning. Karneval i Aalborg har således vokset sig til den største folkelige karnevalsfest i hele Nordeuropa.

Derudover byder især efteråret på et par traditioner hvor kostumer indgår som er must. Begivenhederne er oprindeligt  udenlandske, men begge har fundet fodfæste i Danmark.

Det drejer sig om Oktoberfest, som oprindeligt stammer fra Sydtyskland – og som i dag er kendt over hele verden som verdens største bierfest. Omkring 6 millioner mennesker valfarter hvert år til de enorme oktoberfester i München, som samtidig har tjent som inspiration til en lang række oktoberfester i resten af verden. Også i Danmark har vi taget Oktoberfest til os. Der afholdes oktoberfester i en lang række danske byer, ligesom de populære bierfester ofte bruges som tema for firmafester og private fester. Udklædning er – udover de store fadøl! – en central del af en oktoberfest. Tyrolertøj må der til, hvis du skal til en Oktoberfest – uanset om det er i München eller i Danmark.

Efterårets anden store udklædningsfest er naturligvis halloween. Halloween i den nuværende, amerikansk inspirerede form blev oprindeligt introduceret til danskerne af Ekstra Bladet i 1998, hvor avisen blandt andet stod bag marathon fremvisninger af gyserfilm i Scala og konkurrencer om bedste halloween kostume. Tivoli har også gjort meget for Halloween i Danmark, som de fejrer henover 3 uger hvor den gamle have nærmest er magisk, pyntet til gys og gru som den er.

Halloween deler vandene. Nogle – især den ældre generation – synes simpelthen at den er for amerikansk, og at det må være nok med fastelavn. Men de yngre generationer er vilde med halloween, som i løbet af de kommende år formentlig bliver stort set lige så almindelig i Danmark som fastelavn. Og hvor fastelavn primært opfattes som en børnefes,t er det fine ved Halloween at den også appellerer til unge og voksne.

Postet af Molle via AdSet.