Undgå fugtskader i dit nye byggeprojekt

Det vil være utrolig ærgelig, hvis dit byggeprojekt skulle blive ramt af fugtskader kort tid efter opførelsen, fordi materialerne ikke var korrekt affugtet. I værste tilfælde, vil det kunne gå skimmelsvamp i byggeriet, hvis der bliver anvendt fugtige materialer i byggeriet.

Vi ved dog, at fugtproblemer kan opstå i ældre huse. Det skyldes dog ofte at der er foretaget dårlig vedligeholdelse, at bygningen er særdeles nedslidt. Vi oplever dog, at nyopførte tilbygninger og huse, har fugtproblemer fra starten, fordi det bliver bygget med ind i bygningen. Det kan betyde i værste tilfælde at man faktisk bliver nød til at rive bygningen ned igen, og det er en særdeles omkostelig affære.

Problemer opstår ofte fordi der foretages sjusk, i byggeprocessen særlig i starten. Der kan nemlig være fugt byggematerialerne inden de bliver leveret. Det kan skyldes at leverandøren ikke opbevaret materialerne korrekt eller ikke været beskyttet mod regnen, særlig kan det være under transporten at materialerne bliver våde. Det ses også at materialerne bliver opbevaret forkert på byggepladsen. Det kan endda opstå skimmelvækst på gulvbelægning og brædder, der er pakket ind i plastik, fordi der kommer kondens på plastikken.

Det gælder også om at konstruktionen holdes tørt hele vejen igennem byggeprocessen, så er det lige meget om de materialer der anvendes er tørre, konstruktionen overfører fugten til dem senere, hvis det ikke er holdt tørt. Det skyldes at mange materialer ikke er så hårdføre overfor skimmelsvamp og fugt. Særligt beton skal have tid til at tørre. Vi oplever tit at man lægger gulve oven på beton, gulve som ikke er tilstrækkelig tørrer, grundet dårlig planlægning eller forsinkelser i byggeprocessen.

Der er en række materialer som er særligt udsatte for fugtproblemer, her er der tale om organiske materialer. De organiske materialer kan blive ramt af skimmelsvamp, men også råd og flere forskellige svampetyper. Der er her tale om pap, træ og træprodukter, som indhold som har været levende. De uorganiske materialer er f.eks. mørtel, beton og sten.

Materialer som bruges i tagkonstruktioner, gulvbelægningen og som underlag for gulvbelægningen, det er materialer som træ og særligt ubehandlet træ. De materialer er særligt modtagelig for skimmelsvamp og fugt. Andre materialer som også er modtagelig, er finerede produkter, limtræ, spånplader og MDF-plader. Hvis du har med gipsplader at gøre, så kan stivelsen der bruges i disse gipsplader, kan risikere at blive ramt af skimmelsvamp, hvis pladen bliver fugtig.

Der kan opstå en lang række konsekvenser ved at have materialer i byggeriet, som er ramt af fugt. Det kan risikere at medføre et sundhedsskadeligt indeklima. Fugt og vandskader er en af de mest hyppige årsager til huse får dårligt indeklima. Et hus kan sagtens blive opført med dårlige materialer i, fordi man ikke kan se sygdommene med det samme, men det er der og det udvikler sig. Der opstår mange problemer hvis man efter husets påførelse, skal til at inspeksere hele huset, for at finde frem til de ramte områder, og derefter forsøge at reparere det igen. I sidste ende kan det næsten blive nødvendigt at rive huset ned igen.

Når du overvejer et nyt byggeprojekt, så skal du allerede i planlægningsfasen tage højde for hvordan du undgår at fugtproblemer på materialerne, både før levering, under levering og ikke mindst på byggepladsen. Du kan varetage denne opgave selv, du kan også benytte en professionel, som kan udføre det korrekt. Hvis du ikke har mulighed for at placere materialer, som er følsomme overfor fugt, indendøres, skal de opbevares overdækket i telte eller skure. I nogle tilfælde kan materialerne godt tørres inden brug, men hvis der er det mindste spor af skimmel, skal de materialerne kasseres. Du kan med fordel arrangere at materialerne, bliver leveret så tæt på det tidspunkt, hvor de skal bruges. Du skal ikke gå på kompromis med tørretider, selvom du er bagud i tidsplanen, giv byggeriet nok tid til at tørre, det kan betale sig.

Som du nok er klar over er september, oktober og november, måneder hvor der kan falde ekstra meget regn. Her gælder det om at være endnu mere påpasselig når der planlægges, og der skal tørres. Beskyt materialerne ekstra godt, heller for meget beskyttelse end for lidt.

Postet af Line via AdSet.